| Tytuł: | brzuch... |
| Autor: | joaśka31 24.6.2010, 09:27 |
| jestem w 13 tygodniu ciazy i moj brzuch jest bardzo niewielki. zastanawiam sie czy to jest normalne, czy nalezy sie czego bac. prosze o wasza pomoc...:( | |
| Autor: | żaba 24.6.2010, 09:30 |
| 13 tydzien jest dosc wczesnyum okresem. nie kazda kobieta ma od razu wielki brzuch i tak amo jest z przybieraniem na wadze. ae radzę Ci skontaktowac sie z lekarzem, aby upewnic sie ze wszystko jest ok. glowa do gory:) | |
| Autor: | Fele 27.9.2010, 09:02 |
| Ja w 13 tygodniu ciąży tez nie mialam wielkiego brzucha, nie za bardzo tez tylam a moj apetyt nie byl za specjalnie duzy. Pozniej jednak wszystko sie zmienilo i przechodzilam to w troche wiekszym nasileniu. Moje dziecko mimo obaw urodzilo sie silne i zdrowe. Nie ma co panikowac i stresowac sie na zapas, ale warto pojsc na wizyte do swojego lekarza, ktory prowadzi ciaze. on z pewnoscia wytlumaczy i uspokoi. Pozdrawiam | |
| Autor: | ciężarówka 7.5.2012, 09:08 |
| ja również jestem na przełomie 13-14 tyg, mój brzuch jest również niewielki, a byłam na usg i wszystko podobno ok :) w ciągu dnia jak sie człowiek wiecej naje to sie zwieksza...a potem znowu zmiejsza.. i tak w kółko pozdraiwam i powodzenia | |
Ciąża zagrożona
Ciąża zagrożona może zakończyć się przedwczesnym porodem, urodzeniem dziecka z niską wagą, lub poronieniem. Mimo postępów, jakich medycyna dokonała na przestrzeni lat, dzięki którym udało się zachować przy życiu bardzo małe dzieci, są one nadal narażone na choroby związane z ich stanem fizycznym (choroby płuc, serca, oczu), jak i umysłowym (opóźnienie rozwojowe). I choć lekarze nie zniechęcają kobiet z cukrzycą do zajścia w ciążę, ich stan może znacznie wpłynąć na zdrowie dziecka.
Ciąża jak powszechnie wiadomo jest to proces powstawania oraz rozwoju nowego życia w ciele matki. Jest to okres od zapłodnienia do porodu. Ludzka ciąża trwa około 40 tygodni, licząc od pierwszego dnia od ostatniej miesiączki.
Ciąża mnoga
Ciąża mnoga może wystąpić, jeśli z jajnika jest uwolnionych dwa lub więcej jaj i zostają one zapłodnione w jednym czasie (dwujajowe), lub jeśli jedno jajo dzieli się na wczesnym etapie rozwoju (jednojajowe). Obecnie, ciąża z trójką, lub większą ilością dzieci jest spowodowana najczęściej stosowaniem leków na niepłodność. W przypadku trojaczków, dwójka niemowląt może być taka sama, a trzecie zupełnie inne i wówczas dzielą dwa łożyska, lub wszystkie dzieci mogą pochodzić od jednego jaja i dzielić tylko jedno łożysko.