| Tytuł: | badanie w 13 tygodniu |
| Autor: | malinka 8.9.2011, 11:35 |
| Jestem w 13 tyg ciąży, wczoraj na wizycie u ginekologa, miałam robione a raczej moje dziecko miał robione jakieś badania. Chodzi o coś takiego jak NT, obwód głowy itd. Wiecie co to za badania i po co je się wykonuje? | |
| Tytuł: | badanie w 13 tygodniu |
| Autor: | basia 8.12.2011, 21:32 |
| witam ja obecnie też jestem w 13tygodniu ciąży i też moje dziecko miało robione takie badanie to się nazywa badanie karku lekarz patrzał czy dziecko nie ma zgrubienia pod fałdą skóry a wykonuje się je po to żeby sprawdzić cZy dziecko nie ma rzadnych wad genetycznych typu chory kręgosłup wada serca | |
Ciąża zagrożona
Ciąża zagrożona może zakończyć się przedwczesnym porodem, urodzeniem dziecka z niską wagą, lub poronieniem. Mimo postępów, jakich medycyna dokonała na przestrzeni lat, dzięki którym udało się zachować przy życiu bardzo małe dzieci, są one nadal narażone na choroby związane z ich stanem fizycznym (choroby płuc, serca, oczu), jak i umysłowym (opóźnienie rozwojowe). I choć lekarze nie zniechęcają kobiet z cukrzycą do zajścia w ciążę, ich stan może znacznie wpłynąć na zdrowie dziecka.
Ciąża jak powszechnie wiadomo jest to proces powstawania oraz rozwoju nowego życia w ciele matki. Jest to okres od zapłodnienia do porodu. Ludzka ciąża trwa około 40 tygodni, licząc od pierwszego dnia od ostatniej miesiączki.
Ciąża mnoga
Ciąża mnoga może wystąpić, jeśli z jajnika jest uwolnionych dwa lub więcej jaj i zostają one zapłodnione w jednym czasie (dwujajowe), lub jeśli jedno jajo dzieli się na wczesnym etapie rozwoju (jednojajowe). Obecnie, ciąża z trójką, lub większą ilością dzieci jest spowodowana najczęściej stosowaniem leków na niepłodność. W przypadku trojaczków, dwójka niemowląt może być taka sama, a trzecie zupełnie inne i wówczas dzielą dwa łożyska, lub wszystkie dzieci mogą pochodzić od jednego jaja i dzielić tylko jedno łożysko.